Even niet weten HOE te beginnen

Heb jij ook vaak een idee maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Je weet niet welke stappen je moet zetten om daar te komen waar je wil komen. Je weet nog niet precies HOE. Maar je weet wel dat je dat idee wil gaan waarmaken. Vaak houdt het ons tegen om echt in actie te komen. We willen alles van tevoren weten voordat we in beweging komen.

Het begin van mijn blog

Er was veel voor nodig om mezelf zo ver te krijgen om een blog te beginnen. Ik wilde alles van tevoren weten en zelfs nu bij deze blog weet ik niet zeker of ik wel goed begin. Ik wil alles van tevoren weten voordat ik actie onderneem. Ik wil de controle hebben en ik wil geen fouten maken. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik gewoon moet beginnen, zonder de HOE te weten, zonder te weten of het perfect is (want dat is het toch nooit) en zonder te weten waar het toe leidt. Misschien is dit iets wat jij ook herkent….

Van stap tot trap

Vaak zien we nog niet het hele plaatje en dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig. Je hoeft maar de eerste stap te zien en gewoon te beginnen en erop vertrouwen dat je de goede weg neemt. Vanuit deze eerste stap wordt de volgende stap zichtbaar en de volgende….. Totdat we terugkijken en zien waarom we de dingen gedaan hebben zoals we ze hebben gedaan. Het gehele plaatje wordt steeds duidelijker. De trap die we hebben gelopen is achter ons te zien.

Angst is onze grootste vijand, maar ook onze beste vriend

Daarnaast houdt angst ons vaak tegen. We kennen het allemaal; die angst die ons houdt daar waar we al zijn. De angst die ons tegenhoudt om te beginnen. De angst voor onwetendheid, de angst om uit je comfortzone te stappen of de angst voor wat anderen van ons vinden. Het is heel normaal om bang te zijn en vaak is deze angst onze beste leiding. Vaak is de weg die we op moeten gaan, de weg van de grootste angst. We laten ons niet leiden door de angst, maar we nemen de weg van de grootste angst. De angst houdt ons niet tegen om de weg te nemen die we willen nemen, maar we komen de angst onder ogen en overwinnen deze. Ik geloof ook dat hoe meer we dat doen, des te kleiner de angst wordt. Je geeft de controle van je leven niet weg aan de angst.

Want JIJ neemt de controle terug over je leven!

Dus heb jij ook bepaalde dingen die je altijd al wilde doen, maar je stelt het uit, omdat er veel angsten zijn. Dan kan ik je alleen maar een heel simpele tip geven (maar tegelijkertijd is dit ook het aller moeilijkste) en dat is gewoon beginnen bij de eerste stap zonder te weten waar je precies uitkomt en zonder meteen te weten wat de volgende stap is. Daarbij laat je de angst voor wat het is, je accepteert de angst. Maar je laat het jou niet controleren. Je bent de angst aan het overwinnen.

Sharing is caring!

2 gedachten over “Even niet weten HOE te beginnen”

Plaats een reactie