Hoe kun je goed voor jezelf zorgen? 10 tips om beter voor jezelf te zorgen

Het is niet altijd makkelijk om goed voor jezelf te zorgen in een prestatiemaatschappij waarin we vaak zijn ondergedoken in een ratrace. Maar door goed voor jezelf te zorgen, zul je ook meer bij jezelf komen en makkelijker jouw ‘road for life’ bewandelen. Zie daarom deze 10 unieke tips:

1. Pas je ritme aan

Om beter voor jezelf te zorgen kan het vaak helpen om je ritme aan te passen en dan bedoel ik je ritme aanpassen zodat het bij jou past. Als een 9 tot 5 baan voor jou niet werkt, is het misschien een goed idee om werk te zoeken wat meer bij jou past qua tijd, maar misschien ook qua inhoud, zie tip 2… Het kan zijn dat jij liever -en vaak dan ook beter (productiever)- s’middags begint met werken en dan tot later doorgaat. Of misschien wil je geen 8 uur werken, maar wil je een andere invulling om in je onderhoud te voorzien. Jij bepaalt wat je doet en wanneer je wat doet, want jij hebt de controle over je leven.

2. Doe waar je gelukkig van wordt of wat je voldoening geeft

Waar word je blij van? Wat vind je leuk om te doen en waar krijg je voldoening van? Waar heb je het gevoel dat je een bijdrage levert aan anderen en daardoor ook aan jezelf (omdat het voldoening geeft). Als je in je huidige werk of studie niet echt voldoening krijgt of je doet iets wat niet goed voelt, dan is het misschien een goed moment om daarbij stil te staan. Ook dat is goed voor jezelf zorgen.

3. Eet gezond

Eet gezond. Want goed voor jezelf zorgen, is ook goed voor je lichaam zorgen. Als je gezonder eet, kun je je mentaal ook beter gaan voelen. Alles staat namelijk met elkaar in verbinding; lichaam, ziel en geest. Dus als jij gezonder eet, gaat jouw energetische vibratie omhoog en zul je je beter en energieker voelen. Gezonder leven? klik dan hier.

3. Beweeg

Beweeg om goed voor jezelf te zorgen. Ook hier gaat je vibratie door omhoog (je krijgt energie). Door te sporten of te bewegen en dan ook weer dat wat je leuk vindt qua sport of beweging te doen, zorg jij ook goed voor jezelf. Maar je hoeft ook niet te overdrijven, voel gewoon wat goed voor jou is. Vind je wandelen, fietsen of fitness leuk, of toch iets heel anders…..?

4. Sta positief in het leven

Als je je niet goed voelt, weet dan dat het wel weer voorbij gaat. Heb positieve verwachtingen en weet dat hoe het nu voelt, niks zegt over de toekomst. Hoe positiever de verwachting, hoe sneller dat rotte moment voorbij gaat. En daarnaast wordt dat gevoel vaak veroorzaakt door gedachten…Misschien zit je erg veel in je hoofd of denk je dat je niet goed genoeg bent als je bijvoorbeeld denkt te hebben gefaald. Maar weet dan dat dat allemaal gedachten zijn die verre van de werkelijkheid zijn. Stay positive!

5. Maak je dromen waar

Ja, ook dat is goed voor jezelf zorgen. We nemen onszelf serieus (tip 9) als we onze dromen en verlangens serieus nemen. We kunnen deze heel gemakkelijk onderuit halen door maar te denken dat het ons toch niet gaat lukken, door te denken dat we het niet waard zijn om die dingen te doen die we willen doen. Of dat we maar gewoon tevreden moeten zijn met wat we al hebben. Maar als de huidige situatie je niet gelukkig maakt, weet dan dat de huidige situatie niet goed genoeg voor jou is en dat je dus niet tevreden daarmee hoeft te zijn. En dat is iets heel anders dan dankbaarheid….zie de volgende tip.

6. Wees dankbaar

Wees dankbaar met wat je al hebt. Wees dankbaar voor wat er nog gaat komen, voor wat de toekomst gaat brengen. Wees dankbaar voor wat er al is en wat je wil dat blijft of wees dankbaar voor de lessen die je hebt geleerd door te ‘falen’. Door dankbaar te zijn geef je een teken/zend je energie uit aan het universum dat je meer wil van die mooie dingen waar je dankbaar voor bent. Er ontstaat (nog meer) overvloed.

7. Meer tijd voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is meer tijd aan en voor jezelf besteden. Jezelf op nummer 1 zetten en aandacht geven. Naar binnen keren en niet bang zijn om te voelen wat gevoeld moet worden. Deze gevoelens hebben aandacht nodig en willen je iets leren, zodat je dit gevoel daarna kan loslaten. Je komt daardoor steeds dichter bij jezelf en dan weet je ook beter wat je ECHT wil, als je dat nog niet precies zou weten. Daarnaast word je je steeds bewuster van bepaalde patronen die jouw leven soms zelfs nog beheersen.

8. Geen (destructieve) afleiding zoeken van jezelf

Deze tip hangt erg samen met tip 7. Om dichter bij jezelf te kunnen komen, moet je niet iedere keer afleiding zoeken als je je even niet zo goed voelt. Vaak wil dit gevoel je iets leren en dat kan alleen maar door er naar te luisteren. Een afleiding kan zijn; gaan eten/snoepen, een film kijken of een andere slechte gewoonte. Als je je echt heel slecht voelt, kan het misschien soms wel helpen om afleiding te hebben, maar meestal is dat een tijdelijke oplossing. Maar als je dan echt afleiding nodig hebt, ga dan iets constructiefs doen, zoals sporten of wandelen.

9. Neem jezelf serieus

Ook deze tip is al eens aangehaald bij tip 5. Jezelf serieus nemen is waarde hechten aan jezelf, je dromen en verlangens. Net als waarde hechten aan je gevoelens (negatief of positief). Het is waarde hechten aan wie JIJ bent en weten dat je goed bent zoals je bent.

10. Wees jezelf

Goed voor jezelf zorgen is jezelf ZIJN. Jezelf goed genoeg vinden en jezelf genoeg waard vinden is de basis om meer jezelf te zijn. Ben jij meer jezelf, dan trek je ook dat aan wat meer bij je past. Je trekt de energie aan die je uitzendt (the law of attraction).

Sharing is caring!

Plaats een reactie