Een onvergetelijke reis

Met een camper ben ik op reis gegaan naar Spanje. Een reis die voelde alsof het noodzakelijk was voor mij. Een reis die mij moest helpen om meer zingeving en voldoening te krijgen. Tegelijkertijd was het ook het spannendste wat ik op dat moment kon doen. Alleen, op jezelf aangewezen, weg van huis, zonder enige ervaring op dat gebied. En toch wist ik diep van binnen dat dit mijn weg was, dat ik dit moest doen. Dus ik ging op een maandag richting Spanje, voor m’n gevoel nauwelijks voorbereid, voor m’n gevoel niet klaar ervoor. Na 2,5 maand op reis kan ik dan ook zeggen dat die eerste drempel het aller moeilijkste is, dat moment dat je alles hebt ingepakt, de navigatie aanzet en klaar zit om  te vertrekken en te gaan. Niet wetende wat je te wachten staat. Niet wetende waar je die dag terecht komt.

Alleen die eerste week, was alles al waard

Alleen de eerste dag al, kom ik mensen tegen op de camping, totaal onbekende mensen voor mij, waar je tot een uur of 1 s’nachts zit te praten en koffie te drinken. Dat was voor mij meteen een teken dat ik op de goede weg was. Een dag later op de camping bij Nederlanders die zo gastvrij waren dat ze me uitnodigde mee te eten. Daar ben ik dan ook een extra dag gebleven om even uit te rusten. Want ik kan wel zeggen dat het reizen ook erg vermoeiend was en er waren ook zeker uitdagingen onderweg. Van bepaalde motorstoringslampjes tot de weg niet vinden, tot een plaats zoeken om te overnachten terwijl je ook nog eens uren aan het rijden bent.

Creatief en zelfverzekerd

Daarnaast merk ik dat je met problemen, veel creatiever wordt in het oplossen daarvan. Ik weet niet of dat komt doordat je op jezelf bent aangewezen of doordat je zo ver van huis bent of beiden. Maar ik weet wel dat het me veel sterker en zelfverzekerder heeft gemaakt, iets wat ik thuis nooit op zo’n korte termijn zou hebben kunnen leren. Daarnaast heb ik zo veel mooie, gelijkgestemde mensen ontmoet die ik thuis ook nooit zou hebben ontmoet. Mensen die niet oordelen, die niet raar opkijken als je fouten maakt of iets doms zegt. Mensen die je in je waarde laten, ook daar word je zelfverzekerder van. Het maakt je bijna niks meer uit als je fouten maakt of even niet weet hoe je iets moet zeggen in een andere taal. Als ze je maar begrijpen, daar gaat het om.

Stabieler en in het moment

Ik merk daarnaast ook dat ik stabieler ben geworden, ik word niet meer geleefd door m’n emoties. Ik reageer er niet meer heftig op. Als ik een slechte dag heb, houd ik in gedachten dat dat wel weer overgaat, morgen is weer een nieuwe dag. Ik kan het beter relativeren en ben minder reactief op dat gebied.

Daarnaast leef ik meer in het nu. Ik ben minder bezig met de toekomst en leef niet in het verleden. Er is alleen maar nu. Het verleden kan ik niet veranderen, daar heb ik geen controle over en de toekomst kan ik niet plannen of uitdenken, dat ik voor veruit het grootste gedeelte een verassing. Terwijl ik eerst heel erg bezig was met, wat is het volgende dat ik ga doen en hoe verder. Maar dat komt wel, het word vanzelf duidelijk als het duidelijk moet worden.

Al bij al is het meer dan de moeite waard geweest. Het is een ervaring die niemand meer van je kan afnemen. Een ervaring die je heeft laten groeien, leren, ontwikkelen. Een ervaring die je een ander persoon maakt, een ervaring die je laat zien waar het werkelijk om gaat in het leven.

Dus twijfel jij om zoiets soortgelijks te doen; te reizen, op avontuur te gaan of iets anders wat zich maar blijft herhalen in je gedachten. DOE het dan, wacht niet af en begin met de eerste stap. Als je de eerste stap zet, ben je onderweg en word je nauwelijks meer tegengehouden. Die eerste stap, die eerste drempel is het moeilijkst, ga daar overheen. Laat alle angsten achterwegen, laat ze zijn, maar laat het je niet tegenhouden. Jij bent veel sterker dan die angsten en je kunt alle uitdagingen overwinnen, zolang je maar dat zachte stemmetje volgt dat je intuïtie is. Dat zachte stemmetje dat zich zachtjes blijft herhalen, wachtende totdat jij het eindelijk hoort, totdat jij het volgt. Dat zachte stemmetje dat vaak overschreeuwd wordt door angsten in alle vormen. Totdat jij er naar luistert en niet meer reageert op dat geschreeuw van al die angsten.

VOLG het, DOE het!

Sharing is caring!

Plaats een reactie